Για Παιδιά Για Εφήβους Για Ενήλικες Αόρατη Ορθοδοντική Λεύκανση Δοντιών Προστατευτικοί Νάρθηκες
Γρ. Μαρασλή 36 (Γυάλινος Πύργος)

Σιδεράκια

Οδηγίες για Σιδεράκια

Αρχικά, καθώς οι ακίνητοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί είναι κάτι ‘ξένο/καινούργιο’ στο στόμα σας θα χρειαστούν μερικές ημέρες μέχρι να συνηθίσετε απόλυτα την παρουσία τους.

Είναι αναμενόμενο μετά την επίσκεψη τοποθέτησης των ακίνητων μηχανισμών αλλά και μετά απο κάθε επίσκεψη σας να νιώθετε ευαισθησία για κάποιες ημέρες καθώς ο ορθοδοντικός ενεργοποιεί τα σιδεράκια σας. Σε περίπτωση έντονης ευαισθησίας μπορείτε να χρησιμοποιείσετε παρακεταμόλη (Depon) για να ανακουφηστείτε.

Ειδικά τον πρώτο καιρό που φοράτε τα σιδεράκια σας μπορεί κάποιο σημείο των ορθοδοντικών μηχανισμων να σας γδέρνει/κόβει στα μάγουλα ή τα χείλη. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοπιείστε το κερί που σας έχουμε προμηθεύσει έτσι ώστε να καλύψετε το σημείο του μηχανισμου που σας ενοχλεί. Σε περίπτωση που δεν ανακουφιστείτε με αυτόν τον τρόπο καλέστε μας για να κλείσουμε ένα έκτακτο ραντεβου.

Καθόλη την διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας είναι υψίστης σημασίας η διατήρηση της στοματικής σας υγείας στο βέλτιστο επίπεδο. Για αυτό τον λόγο πρέπει να ακολουθήσετε πιστά τίς οδηγίες του ορθοδοντικού σας. Πλύσιμο των δοντιών σας τουλάχτιστον 2 φορές την ημέρα (ιδανικά μετά από κάθε γεύμα), χρήση μεσοδόντιας βούρτσας, και στοματικό διάλυμα ύστερα απο σύσταση του ορθοδοντικού.

Επίσης, είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της θεραπείας να αποφύγουμε το ξεκόλλημα/σπάσιμο των ορθοδοντικών μηχανισμών που θα μας οδηγήσει σε καθυστέρηση της θεραπείας και πιθανόν σε ανεπιθύμητες κινήσεις των δοντίων. Για αυτό το λόγο πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση σκληρών (πχ παξιμάδια, κόρες, ξηρούς καρπούς, παγάκια) και κολλωδών τροφών (πχ παστέλια, καραμέλες). Επιπρόσθετα αποφύγετε το δάγκωμα σκληρών αντικειμένων (πχ στυλό, μολύβι, νύχια). Σε περίπτωση που ξεκολλήσει κάποιο σιδεράκι παίρνετε τηλέφωνο για να ενημερώσετε τον ορθοδοντικό σας και να κλέισετε κάποιο έκτακτο ραντεβού.

Τρώτε με προσοχή και κόβοντας σε μικρά κομμάτια τις σκλήρες τροφές. Πρέπει να αποφεύγετε να δαγκώνετε με τα μπροστινά σας δόντια για να κόψετε τις τροφές όπως συνήθως κάνουμε όταν τρώμε σουβλάκι, σάντουιτς, μήλο, καλαμπόκι.

Σε κάθε ραντεβού φέρνετε μαζί σας την οδοντόβουρτσα και πλένετε τα δόντια σας πριν την εξέταση.

Πότε να περιμένω ότι θα πονέσω;

Διάγραμμα Πόνου Δοντιών

Γιατί νιώθω πόνο?

1

Φλεγμονή

Η αλλαγή στην ροή του αίματος ως αποτέλεσμα της κίνησης των δοντιών προκαλεί μια φυσιολογική φλεγμονώδη αντίδραση στα δόντια, τα ούλα και τους περιβάλλοντες ιστούς.

2

Εκδορές

Προεξέχοντα σιδεράκια ή το σύρμα μπορεί με την τριβή να ερεθίσει τους παρακείμενους μαλακούς ιστούς.

3

Φλεγμονή των ούλων

Η βακτηριακή συσσώρευση από την κακή στοματική υγιεινή ή τον ανεπαρκή καθαρισμό των ορθοδοντικών συσκευών μπορεί να οδηγήσει σε ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα.

Οι 3 τρόποι για την διαχείριση του πόνου

Πρόληψη

Φορέστε προστατευτικό νάρθηκα κατά την διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.

Τρώτε κυρίως μαλακές τροφές τις πρώτες μέρες μετά την επίσκεψη στον ορθοδοντικό σας.

Χρησιμοποιήστε το ειδικό κερί που ο ορθοδοντικός σας έχει δώσει σε σημεία που οι συσκευές ερεθίζουν τους μαλακούς ιστούς.

Ανακούφιση

Τα παγωτά, το κρύο νερό καθώς και άλλα κρύα φαγητά ή ποτά μπορούν παροδικά να σας ανακουφίσουν.

Μασήστε με προσοχή τσίχλες χωρίς ζάχαρη. Βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και μειώνουν με αυτόν τον τρόπο τον πόνο.

Μπορείτε να επιλέξετε την λήψη παυσίπονου (παρακεταμόλη) σε περίπτωση που θέλετε να απαλλαχθείτε από τον πόνο που νιώθετε.

Στοματική υγιεινή

Αποφύγετε κολλώδεις, ζαχαρούχες τροφές και αναψυκτικά.

Βουρτσίστε προσεκτικά με μία μαλακή οδοντόβουρτσα και με φθοριούχο οδοντόκρεμα.

Χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα μετά από σύσταση του ορθοδοντικού σας.

Επισκευθείτε τον οδοντίατρό σας κάθε 6 μήνες για καθαρισμό και οδοντιατρικό έλεγχο.

Η συμβουλή μας είναι να κρατάτε τα προγραμματισμένα ραντεβού σας, να συμβουλεύετε τον ορθοδοντικό σας για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν μεταξύ των ραντεβού, να προσέχετε την διατροφή σας, και να ακολουθείτε τις οδηγίες στοματικής υγιεινής που σας έχουν δωθεί.

Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις κατά την διάρκεια της θεραπεία σας είναι να επιλέξετε έναν ορθοδοντικό που νοιάζεται πραγματικά για το πρόβλημά σας.