Για Παιδιά Για Εφήβους Για Ενήλικες Αόρατη Ορθοδοντική Λεύκανση Δοντιών Προστατευτικοί Νάρθηκες
Γρ. Μαρασλή 36 (Γυάλινος Πύργος)

Επείγοντα

Tροφή που παγιδεύεται μεταξυ των δοντιών.

Η παγίδευση τροφής μεταξύ των ορθοδοντικών αγκυλίων σπάνια συνιστά επείγον περιστατικό, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει ενόχληση στον ορθοδοντικό ασθενή. Χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα, μεσοδόντια βούρτσα ή οδοντογλυφίδα μπορείτε εύκολα να απαλαχθείτε από αυτήν την ενόχληση.

Απώλεια ελαστικής ή μεταλλικής πρόσδεσης.

Το ορθοδοντικό σύρμα συγκρατείται μέσα στα σιδεράκια με τη βοήθεια ελαστικών ή μεταλλικών προσδέσεων. Χρησιμοποιώντας μία λαβίδα μπορείτε να επαντατοποθετήσετε μια ελαστική πρόσδεση που έχει φύγει.  Αν το άκρο μίας μεταλλικής πρόσδεσης εξέχει προς τα μάγουλα ή τα χείλη και ενοχλεί τον ασθενή, μπορεί να επανατοποθετηθεί με τη χρήση μιας μπατονέτας ή με τη γόμα ενός μολυβιού, ούτως ώστε να εξαλειφθεί ο ερεθισμός.

Ευαισθησία δοντιών

Είναι αναμενόμενο μετά απο κάθε ενεργοποίσηση των ορθοδοντικών μηχανισμών να υπάρχει ευαισθησία στα δόντια του ασθενη για μερικές ημέρες. Εάν ο πόνος αυτός είναι δύσκολα ανεκτός συνιστάται η χρήση παυσίπονου. Επίσης, η κατανάλωση μαλακών τροφών κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών μετά από κάθε ορθοδοντική ενεργοποίηση κάνει τη μάσηση της τροφής πιο εύκολη.

Άφθες

Πολυάριθμοι παράγοντες, τόσο τοπικοί όσο και συστηματικοί, έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί για την αιτιολογία των αφθών, όμως παρά τη συστηματική έρευνα η νόσος παραμένει ιδιοπαθής και η ακριβής αιτιολογία άγνωστη. Η ύπαρξη αφθών κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας εντείνει το βαθμό ενόχλησης που μπορεί να νιώθει ο ασθενής.

Τοπική εφαρμογή στο έλκος αλοιφής Triamcinolone Acetonide 0.1% σε κολλώδη βάση (Οrabase) που επιτρέπει την προσκόλληση της αλοιφής στο στοματικό βλεννογόνο, τρεις έως έξη φορές ημερησίως, για 4-6 ημέρες βοηθάει στη γρήγορη επούλωση των ελκών και την άμεση ανακούφηση του ασθενή.

 

 

Ερεθισμός σε Χείλη ή Μάγουλα απο τα σιδεράκια.

Τα σιδεράκια είναι πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμούς στο στόμα, ιδίως όταν ο ασθενής τρώει. Δημιουργείτε έναν εξαιρετικό φραγμό ανάμεσα στην ερεθισμένη περιοχή και το μέταλλο τοποθετώντας μικρή ποσότητα κεριού, μεγέθους μπιζελιού, στο ορθοδοντικό εξάρτημα που σας ενοχλεί. Μην ανησυχήσετε αν καταλάθος καταπιείτε το κερί.

Σύρμα που τσιμπάει.

Κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας το σύρμα είναι δυνατόν να μετακινηθεί ελαφρώς προς την μία ή την άλλη πλευρά. Έτσι το σύρμα εξέχει περισσότερο από την μία πλευρά και τσιμπάει/γδέρνει το μάγουλο. Χρησιμοποιώντας τη γόμα ενός μολυβιού προσπαθήστε να πιέσετε το σύρμα πρός τα δόντια. Επίσης μπορείτε να καλύψετε το σύρμα με το κερί που σας έχουμε προμηθεύσει. Τέλος, στην περίπτωση που η ενόχληση δεν είναι ανεκτή από τον ασθενή, μπορείτε προσεκτικά να κόψετε την άκρη του σύρματος χρησιμοποιώντας νυχοκόπτη.  Σε κάθε περίπτωση ο γονιός/ασθενής χρειάζεται να ενημερώσει τον Ορθοδοντικό για το πρόβλημα και να κλείσει ένα έκτακτο ραντεβού.

Κατάποση τμήματος του ορθοδοντικού μηχανισμού.

Ο ασθενής σε κάθε περίπτωση πρέπει να μείνει ήρεμος. Το πιο πιθανό είναι ότι το τμήμα του ορθοδοντικού μηχανισμού που έχει καταποθεί θα προωθηθεί στο στομάχι και θα αποβληθεί φυσιολογικά.
Εάν το κομμάτι είναι ορατό, μπορείτε να προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε προσεκτικά αλλά μην αποπειραθείτε σε περίπτωση που μπορεί να προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά.
Αν ο ασθενής βήχει υπερβολικά ή έχει προβλήματα στην αναπνοή και το κομμάτι δεν είναι ορατό ενημερώστε άμεσα τον κηδεμόνα και τον Ορθοδοντικό σας.