Για Παιδιά Για Εφήβους Για Ενήλικες Αόρατη Ορθοδοντική Λεύκανση Δοντιών Προστατευτικοί Νάρθηκες
Γρ. Μαρασλή 36 (Γυάλινος Πύργος)

Διατροφή

H  σωστή διατροφή συμβάλει καθοριστικά στη γενική σας υγεία αλλά και στη διατήρηση των δοντιών και ούλων σε άριστη κατάσταση. Επιπροσθέτως, κατά την διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην επιλογή των τροφών έτσι ώστε να μειωθεί η πιθανότητα θραύσης των ορθοδοντικών μηχανισμών.

Συμβουλές Διατροφής

  •  Η συνεχής κατανάλωση τροφών και ποτών κατα τη διάρκεια της ημέρας δεν επιτρέπει στο σάλιο να καθαρίσει τα δόντια με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα ανάπτυξης τερηδόνας. Για αυτό τον λόγο συστήνεται η κατανάλωση 3 γευμάτων και μέχρι 2 σνακ κάθε μέρα.
  • Τις πρώτες μέρες μετά από κάθε επίσκεψη στον Ορθοδοντικό τα δόντια είναι ευαίσθητα. Συνήσταται η κατανάλωση  μαλακών τροφων κατα αυτό το διάστημα.
  • Η κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας πρέπει να ελλατωθει στο ελάχιστο. Σε περίπτωση κατανάλωσης ζαχαρούχων τροφών συστήνεται βούρτσισμα αμέσως μετά ή αν δεν είναι δυνατό καλό ξέπλυμα με νερό.
  • Οι σκληρές τροφές κάνουν τη μάσηση πιο «επιθετική» και γιαυτό πρέπει να αποφεύγονται. Να είστε προσεκτικοί όταν τρώτε τροφές όπως μπριζόλες ή μπάρες δημητριακών.
  • Συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης όξινων τροφών (πχ χυμός λεμονιού, αναψυκτικά) γιατί οδηγούν στην επιφανειακή διάβρωση των δοντιών. Σε περίπτωση κατανάλωσής τους το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να αποφεύγεται για τα επόμενα 30 λεπτά και συστήνεται η έκπλυση με νερό ή η κατανάλωση τυριού, γάλακτος, γιαουρτιού ώστε να επανέλθει το Ph του στόματος στα φυσιολογικά επίπεδα.
  • Μην μασάτε εξαιρετικά σκληρές τροφές( π.χ. παγάκια) γιατί μπορεί να ξεκολλήσουν τα σιδεράκια σας καθώς επίσης να δημιουργηθούν ρωγμές στα δόντια σας.
  • Μην χρησιμοποιείτε τα μπροστινά δόντια σας για να δαγκώσετε ή να κόψετε τις τροφές. Αντί να δαγκώνετε κόψτε σε μικρά κομμάτια την τροφή και μασήστε την με τα πίσω δόντια (μήλο, καρότο, σάντουιτς κ.α).

Τροφές που πρέπει να αποφεφεύγετε κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θερπείας

Σκληρές, τραγανές τροφές παξιμάδια, κόρες ψωμιού/πίτσας, ξηροί καρποί, tortilla chips/nachos.

 Ζαχαρώδεις  τροφές.

Αυτές οι τροφές είναι ιδιαίτερα βλαβερές για το δόντια καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης τερηδόνας. όπως τσίχλες, καραμέλες, ζελεδάκια, μαστίχες, λουκούμια, παστέλια κλπ.

Τροφές που μπορεί να έχουν κάτι σκληρό που μπορεί να ξεκολλήσει τα σιδεράκια όπως ποπ κορν, κόκαλα, φρούτα με κουκούτσια κ.α

Η κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα σιδεράκια σας ξεκολλώντας τα ή στα δόντια σας προκαλώντας λευκές κηλίδες και τερηδόνες. Η παραμόρφωση ή το σπάσιμο των ορθοδοντικών μηχανισμών μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες οδοντικές κινήσεις και με αυτόν τον τρόπο να καθυστερήσει την θεραπεία.